Nincs engedélyezve a javascript.
Az eredeti Dr. Csont,
Az eredeti Dr. Csont,
vagyis egy törvényszéki antropológus kalandjai nyomtatásban
október 12.
Dr. Tempe Brennanról biztosan mindenki hallott már – ha máshonnan nem, akkor a Dr. Csont sorozatból, amely alapjául Kathy Reichs regényei szolgáltak. Nagy a különbség a regények és a film között, mert bár mindkét Tempe munkamániás, de az írások főszereplője sokkal emberibb: elvált, a lányát egyedül nevelő nőként és elismert szakemberként próbál megfelelni a kihívásoknak.

A regények jellegzetessége, hogy az ügyek megoldása komoly nyomozói és antropológiai munkát kíván, de legalább ennyire fontos a szereplők magánélete is – ettől válnak életszerűvé a történetek. A szerző a saját tapasztalatait használta fel a műveinél, és ugyan ki más tudna hitelesebben írni az antropológia törvényszéki alkalmazásáról, mint maga a törvényszéki antropológus?A nyomozás mellett minden esetben jelen van az élvezetes és egyedi humor, valamint némi szakmai és magánéleti bonyodalom is. Az egyes részek eseményei különféle változatos helyeken játszódnak – javarészt azonban Montrealban –, és minden egyes regény tartalmaz valamilyen aktuális problémát, amely a történet szerves része. Bár a részek önállóan is olvashatóak, a magánéleti szál mégis sorba rendezi az egyes köteteket. Dr. Brennan többnyire két nyomozóval dolgozik együtt, de amíg az egyikük általában bírálja, addig a másik igyekszik közel kerülni hozzá – a szerző annak ellenére életszerűen kezeli ezt a szálat, hogy a szereplőivel nem bánik kesztyűs kézzel.

A minden szempontból minőségi szórakozást nyújtó regények első része 1997-ben jelent meg – mármint eredeti nyelven. A magyar kiadások sora ennél kuszább képet mutat, de a jelen és a jövő bíztató. Az első három kötetet – A holtak beszélnek, Minden napra egy halott, Halálos döntések – 1998 és 2012 között több alkalommal is kiadták, esetenként más címet is kaptak a részek: Csont és vér, Csont és bőr, A csontok nem hazudnak. A sorrendbe viszont hiba csúszott, mert a 2008-ban megjelent Síri titkok igazából a sorozat ötödik kötete – valamilyen ok miatt magyarul kimaradt a negyedik kaland.

A Fumax Kiadó 2014-ben folytatta a sorozatot, ekkor jelent meg a negyedik rész, a Végzetes utazás, majd alig fél év múlva a hatodik kötet, a Csupasz csontok. Ezt követően évenként egy újabb regény került a boltokba: 2015-ben a Hétfő csont nélkül, idén pedig a Szent csontok. Végre értő és gondos kezekbe került a sorozat – és még a folytatás(ok)ra is számítani lehet.A szerző Virals sorozatával a fiatalokat is megszólítja. Magyarul eddig két rész, a Fertőzöttek és a Kincs­vadászok jelent meg, szintén a Fumax Kiadó gondozásában. A misztikusabb, helyi legendákkal telített történetek főszerepét Dr. Brennan unokahúga, Tory Brennan, illetve a barátai kapták meg.

Tóth Éva (Könyvek erdeje)
(x)

A Dr. Csont sorozatot (eredeti címén: Bones) 2005-ben kezdte vetíteni a FOX csatorna, a magyar premierre 2007-ben került sor, napjainkban pedig már a 12. évad van műsoron. Dr. Brennan a Jefferson Intézet munkatársa, az FBI-nak segít emberi maradványokat azonosítani. A sorozat humorforrásként jellemkomikumot használ, az emberek különbözőségét emeli ki.