Nincs engedélyezve a javascript.
Életre szóló lecke
Életre szóló lecke
Megéri az ötösök klubjába tartozni az Alexandránál
október 5.
Egyre jobban megéri tanulni, hiszen a jeles érdemjeggyel járó sikerélmény mellett az Alexandra egyedülálló kezdeményezésének hála a példás tanulók kézzelfogható jutalomban is részesülnek. Az Ötösök Klubja program nem csak az iskolásoknak szól, hanem az iskoláknak is, amelyek közül a legtöbb jeles tanulóval bírók félmillió forintos könyvutalványban részesülnek. Az utalványok, még pontosabban az ebből vásárolandó kötetek pedig biztosan a legjobb helyre kerülnek.

Rengeteg remek élménnyel tért vissza az olaszországi Gardaland parkból az Ötösök Klubja csapata, amely három napot töltött Olaszországban, hogy kipihenje a sok ötös érdemjegy megszerzésével járó munkát. Node mi is az az Ötösök Klubja, és miért jó klubtagnak lenni?Az alapelv egyszerű. Az a tanuló, aki jelentkezik a klubba – legyen akár kisiskolás vagy érettségire készülő nagydiák – az ötös érdemjegyeket beválthatja az Alexandra könyvesboltjaiban, ahol a tagsággal járó 10 százalékos kedvezmény mellett egy ötös újabb öt százalékkal jár. Az igazán szorgos jelesgyűjtők természetesen visszajárhatnak újabb és újabb ötöseikkel. Ám ez még nem minden, hiszen a klubtagok egymással is vetélkednek. A tanév során a legtöbb ötöst beváltókat életkortól és évfolyamtól függően három kategóriában díjazzák, és kategóriaként a győztes négy-négy tanuló külön jutalomban részesül, ebben az évben az olaszországi Gardaland élményparkba utazhattak szüleikkel együtt. A diákok azonban nem csak saját maguknak és családjuknak gyűjtik a jeles érdemjegyeket, hanem egész iskolájuknak, hiszen diákjaik révén az iskolák maguk is vetélkednek.Míg a nyertes diákok számára élményt és inspirációt jelent az Ötösök Klubja, az iskolák számára komoly lehetőséget, hiszen szűkös anyagi forrásaikból sokszor alig jut könyvtáraik fejlesztésére.

Az iskolák két kategóriában nyerhették meg a legtöbb jelesért járó félmillió forintos könyvutalványt: egyrészt az abszolút értékben legtöbb ötös diákkal bíró, másrészt pedig a tanulói létszámhoz viszonyítva a legtöbb jelest felmutató iskolát is jutalmazta az Alexandra. A legtöbb jeles tanulóval büszkélkedő szombathelyi Paragvári Utcai Általános Iskola komolyan vette a kihívást, mondja Gergácz Gábor igazgatóhelyettes, aki mind a szülők, mind tanártársai figyelmét felhívta a játékra. „Hatalmas lehetőség és ajándék mindez számunkra” – fogalmaz a győzelemmel járó 500 000 Ft értékű könyvutalvány kapcsán, hiszen az elmúlt egy évtized során ennek az összegnek a töredéke jutott csak a 726 tanulójával és 80 pedagógusával Szombathely legnagyobb általános iskolájának számító intézmény több mint tízezer kötetből álló könyvtárának fejlesztésére. Az Alexandra cégcsoport révén így lesz lehetőség a nyelvtanításban kritikus fontosságú új szótárak beszerzésére, és az elmúlt években egyre nagyobb nehézséget okozó könyvjutalmak problémáját is rendezni tudják, sorolja az igazgatóhelyettes, aki biztos abban, hogy kollégáival sok időt töltenek az Alexandra könyvesboltjaiban szeptember első heteiben.

Még talán a szombathelyinél is nagyobb volt az öröm a szintén Vas megyében található Bőn, amelynek általános iskolája a tanulók létszámához viszonyítva gyűjtötte a legtöbb ötöst. Az elismeréssel járó félmillió forint értékű könyvutalvány nem csak kedves ajándék, hanem létfontosságú segítség a kicsiny iskola számára, amely folyamatos küzdelmet folytat a fejlesztések érdekében. A 132 nebulót oktató iskola igazgatója, Hajós Attila e-mailban értesült az Ötösök Klubjáról, és részvételre buzdította iskolája diákjait és tanárait – szemmel láthatóan nagy sikerrel. A könyvutalványnak, azaz a vásárolt könyveknek pedig jó helye lesz a Bői Általános Iskolában. „Kis iskolaként sajnos nagyon kevés pénzünk van a könyvtárunk fejlesztésére. A jutalom révén fontos kiadványokat és könyveket tudunk most pótolni, emellett pedig egyéb tanulássegítő termékeket is be tudunk szerezni” – mondja az igazgató, aki saját pedagógusi tapasztalataira alapozva úgy véli, hogy a digitális korban is nagyon fontos a valódi könyvek megismerése a kisiskolások számára.
Az Ötösök Klubja így pedagógiai programnak sem utolsó, hiszen a résztvevőket arra tanítja, hogy nem csak magukért tesznek és tanulnak, hanem egész közösségükért. Mindez pedig fontos, egész életre szóló lecke.

S. M.

Irány a klub!

Az Ötösök Klubja különleges, ám kicsinek nem mondható társaság, immár több mint 15 ezer tagja van. A csatlakozás pedig minden diák számára nyitott, hiszen a kezdeményezést ebben a tanévben is folytatja az Alexandra könyváruházlánc, a megszokott vásárlási kedvezményekkel és új nyereményekkel. A csatlakozás módjáról és az egyelőre titkos díjakról az Ötösök Klubja honlapjáról (www.otosokklubja.hu) és Facebook oldaláról tudhatnak meg hamarosan többet az érdeklődők.

A legtöbb ötöst beváltó tanulók és iskolák

2–4. évfolyam
Bonchis Olivér Luka
9700 Szombathely
Hangyási Kornél
2310 Szigetszentmiklós
Béres Zoltán
9662 Tompaládony
Urbán Petra
3533 Miskolc

5–8. évfolyam
Kovács Boglárka
9700 Szombathely
Németh Réka
9700 Szombathely
Horváth Dominik
9600 Sárvár
Kácz Diána
8319 Lesenceistvánd

9–12. évfolyam
Bocsó Anna Zsuzsanna
1074 Budapest
Szilágyi Dóra Veronika
1101 Budapest
Elek Zsuzsanna
5510 Dévaványa
Peredi Melissza
9222 Hegyeshalom


Iskolák
Abszolút értékben:
Szombathely, Paragvári utcai Általános Iskola
A tanulók létszámához arányosítva:
Bői Általános Iskola