Nincs engedélyezve a javascript.
Fantasztikus hamburgerek házilag
Fantasztikus hamburgerek házilag
október 18.
A hamburger megosztó étel: hosszú időn ­keresztül sok igénytelen változatot kóstolhattunk, ettől ­rátapadt számtalan negatív címke, pedig a szaftos húspogácsa, a jól variálható buci és a belevaló ­izgalmas szószok lehetőséget adnak arra, hogy a hamburger a világ egyik legfinomabb fogása legyen.

Az igényesebb street food éttermeknek, a bloggereknek és a házi változatoknak köszönhetően szerencsére kezdi visszanyerni megbecsülését a hamburger. Minőségi éttermek is étlapjukra veszik, sokféle variációban kínálják az isteni húsos, halas, vegetáriánus, sőt vegán burgereket. Ezen felbuzdulva pedig otthon is egyre gyakrabban készül a különféle buciba rejtett húsos és húsmentes szendvics.
Amerikainak gondoljuk, pedig eredetileg – ahogy arról a neve is árulkodik – német bevándorlók ismertették meg a népszerűségét megteremtő Amerikával ezt a praktikus, sokféleképpen összeállítható, egyszerűen elkészíthető, könnyen fogyasztható, futtunkban is tökéletesen megehető street food fogást.
Klasszikusan marhahúsból készül, de a húspogácsa alapja lehet szaftos kacsa, karakteres bárány és halhús is, sőt vega, vegán zöldséges vagy akár tofus burger is létezik. Mi minden kerülhet még a buciba? Bőséges saláta, friss és szezonális zöldség, sajt, savanyúság, ketchup és más szósz, aioli, guacamole – mind jól illik a szaftosra sütött hamburgerhez. Temérdek a variációs lehetőség, és a köret is sokféle lehet: a sült krumplit is kiválthatjuk sütőben sült édesburgonyával, zeller-burgonya keverékkel, és persze a bucit is készíthetjük rozsosan, zabpelyhesen, de ehetünk ciabattát is a burgerünkhöz.
A lehetőségek száma végtelen, de jó tudni, hogy ha otthon készítjük, nem kifejezetten fast food, merthogy a buci tésztájának kelnie kell. De megéri! Házi buci, házi húspogácsa, néhány isteni belevaló… Nem olyan bonyolult, viszont ellenállhatatlanul finom. Az Alexandra legújabb szakácskönyve,
A legjobb burgerek otthon inspirációt és szuper receptötleteket kínál, hogy mindenki elkészíthesse a számára tökéletes hamburgert.

Curry burger

Curry burger

Hozzávalók (4 adag)
Buci: 4 búzalisztes zsemle
Hamburgerhús:
1 száraz zsemle,
kb. 120 ml langyos tej, 600 g darált sertéshús,
1 diónyi reszelt gyömbér,
1 finomra kockázott hagyma,
2 tojás, 1-2 tk. currypor, só, frissen őrölt bors,
Feltét: 4 nagy levél zöld endíviasaláta, 1 vöröshagyma
4 ek. majonéz

Elkészítés:
1. A húspogácsához a zsemlét felkockázzuk és a tejben kb. 10 percig áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A fűszerek kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. Ezután ízlés szerint fűszerezzük.
2. Az így kapott masszából vizes kézzel formázzunk négy húspogácsát, melyeknek mindkét oldalát 3-4 percig grillezzük. Vágjuk félbe a bucikat és a vágási felületüket rövid ideig grillezzük.
3. A feltéthez a salátaleveleket megmossuk és lecsepegtetjük. A hagymát megpucoljuk és vékonyra szeleteljük.
4. A hamburgerzsemlék alsó felére 1-1 tk. majonézt kenünk. Mindegyikre salátalevelet és hamburgerhúst teszünk. A maradék majonézt és a hagymakarikákat szétosztjuk a burgereken. Feltesszük a bucik felső részét.

Halburger

Halburger

Hozzávalók (4 adag)
Buci: 4 búzalisztes zsemle
Hamburgerhús: 2 száraz zsemle, kb. 200 ml langyos tej, 600 g tengerilazacfilé, 1 finomra kockázott hagyma, 1 ek. aprított metélőpetrezselyem,
1 tk. aprított tárkony,
1-2 tojás, ízlés szerint reszelt burgonya, panírmorzsa, só, frissen őrölt bors
Feltét: 1 tálka vízitorma,
½ kígyóuborka,
1 vöröshagyma, 100 g tejföl, 2 ek. aprított kapor, 1 löttyintésnyi citromlé, só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
1. A zsemléket felkockázzuk és 10 percre a tejbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A filézett halat a húsdarálóval durvára daráljuk, vagy a botmixerrel finomra aprítjuk. A fűszerek és panírmorzsa kivételével minden hozzávalót egy tálba teszünk és összekeverjük. Ha a massza túl száraz, adhatunk hozzá még egy kis vizet, egy további tojást vagy egy kis reszelt burgonyát. A masszát a fűszerekkel tetszés szerint ízesítjük.
2. A masszából vizes kézzel formázzunk négy húspogácsát, megforgatjuk panírmorzsában, és mindkét oldalukon 3-4 percig óvatosan grillezzük. Vágjuk félbe a bucikat és a vágási felületeket rövid ideig grillezzük.
3. A feltéthez a vízitormát megmossuk, szárazra töröljük és durvára aprítjuk. A kígyóuborkát meghámozzuk, és karikákra vágjuk. A tejfölhöz kaprot keverünk és citromlével, sóval, borssal ízesítjük.
4. A hamburgerzsemlék alsó felére egy kevés vízitormát teszünk, erre helyezzük a húspogácsát. Az uborkákat és a hagymakarikákat ezen rendezzük el, és még egy kis vízitormát teszünk rá.