Nincs engedélyezve a javascript.
Kertvárosi lúzerek és a felismerhetetlenül csúnya Ónodi Eszter – Színházba invitál Czutor Zoltán
Kertvárosi lúzerek és a felismerhetetlenül csúnya Ónodi Eszter – Színházba invitál Czutor Zoltán
Sztárjelző
2015. október 29.
A brit filmrendező, Mike Leigh színdarabja, az Abigail bulija a Sztárjelző e heti házigazdája, Czutor Zoltán mai ajánlata a számotokra. A Nyers és a Belmondo zenekarok frontembere a Katona József Színház Kamrájában látható keserédes előadásról mesél, amit Ascher Tamás rendezett.

„Színpadok és előadók között eltöltött néhány év sürgés-forgás után észrevettem, hogy a legtöbb színészbarátom a Katona József Színház társulatának tagja. Ez lehet véletlen is, de valószínűbb, hogy sokkal inkább annak a következménye, hogy milyen típusú alkotó és előadó elmék társaságában éreztem, érzem otthon magam. Nem vagyok színházi ember, horribile dictu, annak ellenére, hogy zenés darabomat is játszották – és remélem, még fogják is játszani –, nem vonzott soha különösebben a teátrum, de már nagyjából tudom is, miért nem kapott el annak idején” – kezdi színházi élménybeszámolóját Czutor Zoltán zenész, a Nyers és a Belmondo zenekarok frontembere.

Rezes Judit és Kocsis Gergely az Abigail bulija című előadásban. Fotó: Horváth Judit. Forrás: Katona József Színház

„Akár koncertet, akár filmet nézek, szeretem a váratlan, abszurd váltásokat, a legtitkoltabb intimitásban, az ember lényegében való vájkálást is. A színháztól pedig még inkább ezt várnám. Ezért imádom immáron évtizedek óta a Vajdai Vilmos nevéhez köthető TÁP Színház előadásait, Pintér Béla sziporkázó megközelítéseit és hát a Katona társulatának főleg kamaraszínházas, ’kamrás’ produkcióit. Itt taglóztak le először a Ledarálnakeltűntem látványos agymenései vagy a Top Dogs lúzer menedzserei” – avat be minket színházi élményeibe az Artisjus- és Zenélni-díjas rockzenész.

Kocsis Gergely és Jordán Adél az Abigail bulija című előadásban. Fotó: Horváth Judit. Forrás: Katona József Színház

„Legutóbb az Abigail bulija című előadást volt szerencsém végigélni a Katona József Színház művészeivel. A szürke kertváros szürke emberei feszengésekkel teli ismerkedő buliján játszódik a történet és – bár jó könyvből lehet igazán jól dolgozni és Mike Leigh, a népszerű brit filmrendező egészen jó alapanyagot szolgáltatott – a színészek valami elképesztő kifinomultsággal és helyénvalósággal formálták meg a hús-vér alakokat” – meséli lelkesen Czutor Zoltán.

Ónodi Eszter az Abigail bulija című előadásban. Fotó: Horváth Judit. Forrás: Katona József Színház

„Bárkivel lehet azonosulni, legyen az nő vagy férfi. Mindenki felismeri a környezetében élő archetípusokat Rezes Judit önáltató, maníros szexi asszonyában, Kocsis Gergely fásult ügynökében, Jordán Adél plázacicásan irritáló csajában, Ötvös András magabiztos proli attitűdjében vagy épp Ónodi Eszter ultrakonszolidált anyuka alakításában” – foglalja össze élményeit Czutor Zoltán dalszerző, gitáros, énekes.

„Van valami teljesség minden ’kamrás’ darabban, amit eddig láttam, és ezt a teljességet az előadás után még napokig képes vagyok magamban hordozni és ízlelgetni. Tessék megnézni az Abigail buliját!” – zárja mai színházi ajánlóját a Sztárjelző e heti házigazdája, Czutor Zoltán, a Nyers és a Belmondo zenekarok alapítója és frontembere.

Mike Leigh brit filmrendező nevét a magyar közönség olyan mozik kapcsán ismerheti, mint a Vérmes remények, a Mezítelenül vagy a Titkok és hazugságok. Pályáját színpadi szerzőként kezdte. Darabjai és filmjei középpontjában jellemzően működési zavaroktól sújtott emberi kapcsolatok állnak.

Az Abigail bulija című színdarab szereplői szomszédok egy kertvárosi utcában. Amikor egyikük kamasz lánya, Abigail bulit rendez a haverjainak, a szülők is összejönnek, hogy jobban megismerjék egymást. A látszólag elégedett középkorú férfiak és nők kénytelenek feltenni egymásnak és maguknak azokat a kérdéseket, amelyeket néha elhallgatni volna jobb. A nyíregyházi Vidor Fesztiválon a legjobb női alakítás díját Rezes Judit nyerte el.

Rezes Judit és Ötvös András az Abigail bulija című előadásban. Fotó: Horváth Judit. Forrás: Katona József Színház
Az Abigail bulija című előadást legközelebb november 5-én, 10-én, 14-én és 26-án láthatjátok a Katona József Színház Kamrájában.

Az előadásról bővebb információt itt találtok, a Katona József Színház további produkcióiról pedig itt és itt tájékozódhattok.

Nyitókép: Ónodi Eszter, Jordán Adél és Ötvös András jelenete. Fotó: Horváth Judit. Forrás: Katona József Színház
Ajánló
/