Nincs engedélyezve a javascript.
Kubik Anna és Hegyi Barbara ugyanabban a szerepben – Az ajtó Debrecenben és Budapesten
Kubik Anna és Hegyi Barbara ugyanabban a szerepben – Az ajtó Debrecenben és Budapesten
Színházjelző
2016. február 4.
Szabó Magda regénye, Az ajtó színházi változatát műsorra tűzte a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a budapesti Spirit Színház. Az előbbiben Kubik Anna, az utóbbiban Hegyi Barbara alakítja a különös, zárkózott házvezetőnőt.

Szabó Magda egyik legjobb és legolvasottabb műve, Az ajtó főszereplője egy különös, meglehetősen pokróc, zsarnoki, valamiképpen mégis tiszteletreméltó, hovatovább szerethető házvezetőnő, Szeredás Emerenc. Az önéletrajzi ihletésű történetben a budai villában lakó írónő és Emerenc lépésről lépésre kibontakozó barátságának hátterében valódi rejtélyként jelenik meg az ajtó. Az ajtó, amely nemcsak a házvezetőnő lakását választja el a kívülállóktól, de számtalan dolgot elzár és eltakar: zajt, hangot, tárgyakat, titkot, fájdalmat.

Kubik Anna, Varga Klári és Vranyecz Artúr jelenete a debreceni Az ajtó című előadásból. Fotó: Máthé András. Forrás: Facebook.com/Csokonai Színház Debrecen

Jeles évfordulót ünnepel a 2015/16-os évadban a debreceni Csokonai Nemzeti Színház. Sok viszontagság és ideiglenes épület után ugyanis 150 éve, vagyis 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit a Szkalnitzky Antal építész tervei alapján készült Kossuth utcai teátrum. A 150. évforduló elképzelhetetlen lenne Debrecen egyik leghíresebb és legkedveltebb szülötte, Szabó Magda valamelyik művének színpadra állítása nélkül.

A Csokonai Nemzeti Színház épülete. Forrás: Facebook.com/Csokonai Színház Debrecen

A Csokonai Nemzeti Színház 2013-ban a Régimódi történetet, a jubileumi évadban pedig Az ajtó című regényből készült drámát tűzte műsorára. Az adaptáció Adorján Beáta munkája, a rendező pedig Naszlady Éva. A bemutató január 15-én volt. A debreceni előadás főszerepét Kubik Anna Kossuth-díjas és Érdemes Művész alakítja. Legfőbb partnerei Varga Klári, Vranyecz Artúr, Kacsur Andrea és Miske László. Az előadást legközelebb február 8-án, 9-én, 10-én és 11-én láthatja a közönség a Víg Kamaraszínházban.

Kubik Anna és Varga Klári jelenete a debreceni Az ajtó című előadásból. Fotó: Máthé András. Forrás: Facebook.com/Csokonai Színház Debrecen

A budapesti Spirit Színház társulata ma, vagyis február 4-én mutatja be Az ajtó című előadását, amelyet Czeizel Gábor rendezett. A nála egyébként jóval idősebb Emerenc szerepét Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színésznő alakítja.

Hegyi Barbara a budapesti Az ajtó című előadásban. Forrás: Facebook.com/spirit.theatre

Szabó Magda regénye 1987-ben született, angolul 1995-ben jelent meg először, tavaly pedig egy új fordításban ismét kiadták. Az amerikai piacon hatalmas siker lett, mégpedig olyannyira, hogy a New York Times vasárnapi könyvmellékletében Az ajtó felkerült az év 10 legjobb könyvének toplistájára. Hegyi Barbara szerint jó, hogy ismét reflektorfénybe került Szabó Magda klasszikus műve.

A Spirit Színház előadásában Nagyváradi Erzsébet, Perjés János és Nagy Enikő játssza a további szerepeket. Az ajtót a február 4-i premier után február 20-án, március 5-én, 14-én és 30-án Budapesten, 21-én pedig Lentiben láthatjátok.

Nagyváradi Erzsébet és Hegyi Barbara jelenete a budapesti Az ajtó című előadásban. Forrás: Facebook.com/spirit.theatre

A debreceni előadásról a Csokonai Nemzeti Színház honlapján és Facebook-oldalán, a Spirit Színház bemutatójáról pedig itt és itt olvashattok bővebben.

Nyitókép: Kubik Anna és Varga Klári jelenete a debreceni Az ajtó című előadásból. Fotó: Máthé András. Forrás: Facebook.com/Csokonai Színház Debrecen