Nincs engedélyezve a javascript.
Mai születésnaposunk: Kurt Russell
Mai születésnaposunk: Kurt Russell
2016. március 17.
Gyerekszínészként kezdte, baseballjátékosként és akciósztárként folytatta, legújabban pedig előszeretettel tartózkodik a vadnyugaton: isten éltesse a 65 éves Kurt Russellt!

Az angol, német, skót és ír felmenőkkel rendelkező Kurt Vogel Russell művészcsaládba született 1951-ben, így nem csoda, hogy már gyerekként a kamerák elé állt, és mindössze 12 volt, amikor már a nagy Elvis Presley-vel szerepelhetett egy filmben (A világvásáron történt). Tinédzserévei alatt végig dolgozott tévésorozatokban és filmekben egyaránt, amikor pedig kezdett kifulladni a gyerekszínészesdi, profi baseballjátékosként is kereste mellette a kenyerét egy kisebb ligában. Aztán újra Elvis hozta meg az áttörést: 1979-ben őt játszotta el John Carpenter tévéfilmjében (Elvis), ami olyan jól sikerült, hogy Russell egyből kelendővé vált, immár a felnőtt színészek között is – Carpenterrel pedig később további négy filmet forgattak együtt. Ezek közül az első kettő, a Menekülés New Yorkból és A dolog tette igazán nagy sztárrá a nyolcvanas évek elején, karöltve a Silkwood című Nora Ephron–Mike Nichols-könnyfacsarással, amiért Golden Globe-ra is jelölték. A nyolcvanas évek második felében nagyrészt buktak a filmjei, a karrierjét a következő évtized elején akciósztárként állította ismét pályára (Tango és Cash, Lánglovagok, Csillagkapu). Az ezredforduló után ismét felbukkant egy Elvis ihletésű filmben (Milliókért a pokolba) és egy sikeres Tom Cruise-moziban (Vanília égbolt), de aztán kikopni látszott az élvonalból.

Ki más, mint Quentin Tarantino hozta vissza oda a Halálbiztossal – ők ketten pedig az Aljas nyolcasban is együttműködtek az előző év végén. Russell ráadásul különösen aktív újabban: egy emlékezetes western-horrort (Bone Tomahawk) és a Halálos iramban 7 fontos mellékszerepét is kipipálta 2015-ben. Ha pedig már a 65. születésnapját ünnepeljük, ne felejtsük ki azt sem a képből, hogy ezen évek több mint felét élete szerelmével, Goldie Hawnnal töltötte, akivel 1983 óta vannak együtt.

Írta: Villányi Dani

Nyitókép: Kurt Russell 2015-ben San Diegóban – részlet. Fotó: Gage Skidmore. Forrás: Wikimedia Commons