Nincs engedélyezve a javascript.
Mai születésnaposunk: Maggie Smith
Mai születésnaposunk: Maggie Smith
2015. december 28.
Aki látott már kettőnél több angol filmet, jó eséllyel ismeri Maggie Smith összetéveszthetetlen karakterét is, mely ma épp 81 éve összetéveszthetetlen.

Maggie Smith a háború utáni Angliában orvos apa és titkárnő anya gyermekeként nőtt fel, és szerencséjére kiskorában Oxfordba költöztek – itt ugyanis minden adott volt azokhoz a későbbi színészi tanulmányokhoz, amelyek révén (és amelyekkel párhuzamosan) már 17 éves korától színpadon szerepelt, egészen máig. Maggie Smith ugyanis sohasem adta fel a színházi pályafutását sem a filmes mellett, és hosszú karrierje során számtalan emlékezetes alakítás és díj fűződik a nevéhez a színpadon is, legyen szó Angliáról vagy Amerikáról.

A Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (2015) című film jelenetképe. Forrás: InterCom

A filmvásznon 1956-ban mutatkozott be, de az igazán emlékezetes áttörést az 1965-ös Othello hozta el számára, amiben Desdemonát alakította – és ami után már folyamatosan szerepelt moziban és tévében is. Oscarra is jelölték érte, ami később öt további alkalommal is megtörtént vele (Miss Jane Brodie virágzása, Kaliforniai lakosztály, Utazások nagynénémmel, Szoba kilátással, Gosford Park) – az első kettőért el is nyerte a díjat. Az utóbbi években leginkább két közkedvelt széria állandó szereplőjeként láthattuk. Az egyik a mozikban futott: a Harry Potter-filmekben ő volt Minerva McGonagall professzor. A másik pedig a tévéképernyőket hódította meg: a Downton Abbey kosztümös-történelmi-családi sorozatban Violet Crawley-t játszotta, szintén díjak sorozatát besöpörve az alakításával.

Írta: Villányi Dani

Nyitókép: A Keleti nyugalom – A második Marigold Hotel (2015) című film jelenetképe. Forrás: InterCom