Nincs engedélyezve a javascript.
Orphan X -  Az árva
Orphan X - Az árva
Thriller trónkövetelő
október 17.
Mostanában megéri thrillerrajongónak lenni. A kortárs filmművészet és irodalom az elmúlt években új szintre emelte a zsáner színvonalát. Évente több kiváló, a maga témájában kiemelkedő mű került a kezünkbe, és bátran kijelenthetjük, hogy Gregg Hurwitz regénye, az Orphan X – Az árva még a jobbak közül is kitűnik.

A történet főszereplője Evan Smoak, egy árva gyermek, akit örökbe fogadtak, majd kiképeztek orgyilkosnak. A titkos Árva-programban eltöltött ideje alatt az X Árva nevet viselte, és minden tekintetben a lehető legmagasabb színvonalú kiképzést kapta. Egy idő után sikerült meglógnia az állam emberei elől, méghozzá az általuk elsajátított technikák segítségével. Tudását arra használja, hogy másokat segítsen, olyan ártatlan embereket, akik önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe. Terveinek azonban keresztbe tesz egy hozzá hasonlóan elit képzést kapott orgyilkos, aki látszólag a semmiből bukkan fel.
A regény az Evan Smoak-sorozat nyitódarabja, melyet Hurwitz a The Nowhere Mannel szándékozik majd folytatni 2017-ben. Az Orphan X számos kritikus szerint is a legizgalmasabb, legérdekesebb és egyben legkönyörtelenebb thriller, mely az utóbbi pár évben megjelent. Az egyik angol kiadás borítóján magától David Baldaccitól – aki az író egyik példaképe – is olvashatunk ajánlást: „Ajánlom, hogy olvasd el ezt a könyvet! Ráérsz később is megköszönni.” Érdekessége leginkább abban rejlik, mint ami a Dexter sorozatot is nagyszerűvé tette: a főszereplő maga is egyike azoknak, akik ellen felveszi a harcot. Ő Maga is gyilkos, az ő lelke sem hófehér, de azok, akik ellen küzd, sokkalta mocskosabbak.
A regény megszületése is legalább annyira érdekes, mint maga a kész mű. Az amerikai szerzőnek több évtizedig is eltartott, mire tizenhatodik regényével, az Orphan XAz árvával olyasmit tehetett le az asztalra, ami nem sokkal a megjelenése után azonnal világhírre tett szert. Eddig több mint húsz országban keltek el a kiadás jogai, négy héten át vezette az Egyesült Királyság könyves sikerlistáit, Új-Zélandon pedig egy egész hónapig. Az, hogy a szerzővel egy több kötetre szóló, hét számjegyű összegre vonatkozó szerződést kötött a kiadója további Evan Smoak könyvekre, csak hab a tortán. A gyümölcsök pedig a villámgyorsan eladott filmjogok. Hurwitz úgy nyilatkozott, hogy hónapokat töltött el a háttéranyag összegyűjtésével, mert el akart kerülni bármiféle hollywoodi klisét. A regényben olvasható technikákat azt követően használta fel, hogy egy világhírű mesterlövésszel, fegyver- és internetszakértővel, kiképzőkkel konzultált. Emellett Hurwitz maga is átesett egy kiképzésen: MMA (kevert harcművészet) órákat vett, saját bevallása szerint mérsékelt eredménnyel, ám annál több sérüléssel. Ráadásul olyan katonákkal is volt lehetősége beszélgetni, akik ellenséges területekre való behatolást hajtottak végre. Mindezt azért, hogy saját főszereplője a lehető leghitelesebben alakuljon át gyermekből X árvává, a kormány pusztító titkos fegyverévé.
Száz szónak is egy a vége: az Orphan X – Az árva című könyv kötelező olvasmány azoknak, akik kedvelik a thrillert, az erős, hiteles karaktereket és az izgalmas, akciódús történeteket. A Jack Reacher- és a Bourne-könyvek (és filmek) szerelmeseinek kifejezetten ajánlott, hiszen a regény megüti az említett sorozatok szintjét… vagy épp túl is szárnyalja őket.

Nagy Norbert
(x)