Nincs engedélyezve a javascript.
Romantika postafordultával
Romantika postafordultával
október 5.
Korunk nem kedvez sem a papíralapú levelezésnek, sem a szerelmes levél műfajának, pedig a kézzel írott levelek varázsát semmi sem tudja pótolni. Azok számára, akik nosztalgiával gondolnak a papíron zizegő szerelmes szavakra, következzen egy rövid összeállítás a világirodalom különös vagy éppen könnyfakasztó szerelmes leveleiből.
Jane Austen
Lazi Könyvkiadó
Megnézem

Jane Austen

Meggyőző érvek

„Hadd kínáljam fel ismét magam és szívemet, mely ma sokkal inkább a magáé, mint volt akkor, mikor nyolc és fél esztendővel ezelőtt majdnem összezúzta. Ne állítsa azt, hogy a férfi hamarabb felejt, mint a nő, hogy szerelme hamarabb kihűl. Soha nem szerettem mást, csak magát…”
Van-e visszaút, miután két szerelmes kapcsolata viharos véget ér, be lehet gyógyítani a régi sebeket? Ezt a kérdést járja körül Jane Austen posztumusz megjelent regénye, a Meggyőző érvek. Anne Elliot huszonhét évesen már ugyancsak vénlánynak számít; első komoly kérőjét, Frederick Wentworht-t nyolc évvel korábban utasította vissza, mivel a lány gőgös apja nem találta elég előkelőnek a fiatalember származását. A háború után Wentworth jómódú kapitányként tér vissza, míg Anne családja elszegényedett, így több szempontból is kínos a viszontlátás. A fiatalok azonban csakhamar újra felfedezik egymásban azokat az erényeket, amelyek miatt annak idején egymásba szerettek, és rájönnek, hogy nem tudnak élni a másik nélkül. Austen regénye egyrészt mai napig érvényes, éles társadalomkritika a korabeli társasági élet léha alakjairól, másrészt elbűvölő szerelmi történet, ami azt üzeni: az igazival sohasem késő újrakezdeni.

Szabó Magda: Régimódi történet
Európa Könyvkiadó
Megnézem

Szabó Magda: Régimódi történet

„A haja azonban szőke”

A Régimódi történet a szerző édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket, a helyszín pedig a századforduló Debrecenje. Lenke gyönyörű és szellemes fiatalasszony, akinek az egész város a lábai előtt hever, a házassága azonban jó ideje boldogtalan. Amikor egy gyönyörű kislányt ábrázoló üdvözlőlapot kap kedves barátjától, Szabó Elektől, nem tudja mire vélni a dolgot, azt gyanítja, a bolondos férfi részegen küldhette neki a különös üzenetet. Az asszony csak később, első házasságának felbontása után tudja meg, hogy Szabó Elek évek óta rajong érte, és a legfőbb vágya, hogy egy nap közös gyermekük legyen, pont olyan, mint az üdvözlőlapon szereplő kislány.Az egyszerű üzenetből hamarosan házasság lesz, a házasság gyümölcse pedig egy barna hajú lány, aki felnövekedvén számos regényben és novellában örökítette meg folyton lázadó, az élet nehézségeire elpusztíthatatlan játékossággal válaszoló szülei kapcsolatát.

Boris Vian
Cartaphilus Könyvkiadó
Megnézem

Boris Vian

Tajtékos napok

Édes Colinem!
Jól vagyok, az idő szép. Csak egy baj van: a hóvakondokok, ezek az állatok a hó és a föld között csúszkálnak, narancsszínű a szőrük, és nagyon kiabálnak este. Nagy hókupacokat hordanak össze, és az ember beléjük botlik és elesik. Csupa verőfény minden, és nemsokára haza fogok menni.

A Tajtékos napok úgy mesél fiatalságról és szerelemről, ahogyan arra csak nagyon kevés könyv képes. Colin és Chloé egy zsúron ismerkednek meg egymással, és az első tánc után rögtön tudják: egymásnak szánta őket az ég. Bohém világukban koktélzongora szolgáltatja a hűsítőt a mulatni vágyóknak, a jegyespárokat a bádogbános adja össze, és sajnos a gyönyörű lányok testében időnként lótuszvirágok vernek gyökeret. Hogy ki tudja fizetni felesége kezelésének költségeit, Colin munkába áll egy gyárban, ahol a teste melegével kell puskacsöveket növesztenie a földből. A regény minden derűje és nyelvi humora ellenére tragikus szerelmi történet, amelyben a mindennapok szürkesége, a felnőtté válással járó napi gondok felemésztik a szépséget és az ifjúságot

Kathryn Hughes
Alexandra Kiadó (A)
Megnézem

Kathryn Hughes

A levél

„Én nem igazán értek az ilyesmihez, mint azt jól tudod, most viszont megszakad a szívem, és ez ösztönöz. Megbocsáthatatlan, ahogy veled bántam tegnap, de kérlek, tudd, hogy csak a döbbenet beszélt belőlem, és ez nem változtat azon, amit irántad érzek. Az elmúlt néhány hónapban boldogabb voltam, mint valaha életemben. Tudom, hogy még soha nem mondtam ki ezt előtted, de szeretlek, Chrissie, és ha hagyod, életünk hátralévő részének minden egyes napján bizonyítani akarom ezt neked.
A 21 éves Billy Stirling tudta, amikor levelet írt kedvesének a második világháború kitörésének napján, hogy az a pár sor örökre meg fogja változtatni az életét, de azt álmában sem gondolta volna, hogy három évtized múltán a kis szelet papír folytatja vándorútját, és egy boldogtalan fiatal nő, Tina Craig napjait is fenekestül felforgatja. Tina korábban fényes jövő elé nézett, ám mindent feladott, hogy a családját segítse, később pedig iszákos, mihaszna férje mellett teljesen belefásult a mindennapokba. Billy gyengéd szavai elbűvölik, és megfogadja, hogy eljuttatja a levelet az eredeti címzettnek, és a kutatás legalább eltereli a figyelmét zátonyra futott házasságáról. Ahogy Tina lassan egymás mellé helyezi az oly sok éve szétszóródott kirakós darabkáit, feltárul előtte egy másik élet, egy másik sors, és egy régi történet, ami harmincnégy évnyi kényszerszünet után egészen váratlan fordulatot vesz…

Ferenczy Zsófia