Nincs engedélyezve a javascript.
Szélhámosok, szerelmesek, Szente Vajk – Vesztegzár a Grand Hotelben a Békéscsabai Jókai Színházban
Szélhámosok, szerelmesek, Szente Vajk – Vesztegzár a Grand Hotelben a Békéscsabai Jókai Színházban
Színházjelző
2015. november 20.
Hazatért gyerekkora helyszínére, Békéscsabára a sokoldalú Szente Vajk, és megrendezte Rejtő Jenő egyik legnépszerűbb műve, a Vesztegzár a Grand Hotelben zenés színpadi változatát a Jókai Színházban.
Alexandra Kiadó
Megnézem


„Amikor Maud visszatért a szobába, egy úr lépett ki a szekrényből, pizsamában, fején egy ízléses zöld selyem lámpaernyővel, és barátságosan mosolygott” – ezzel a sokat ígérő mondattal indul Rejtő Jenő egyik legnépszerűbb regénye, a Vesztegzár a Grand Hotelben.

A Vesztegzár a Grand Hotelben című könyv egyszerre krimi és kalandregény. A trópusi szállodában, ahol mindenféle rendű és rangú vendégek gyűltek össze, felbukkan egy hiányos öltözékű fiatalember, fején egy lámpaernyővel. A szokatlan incidens láncreakciót indít el. A hotelben rejtélyes gyilkosság történik, és kitör egy állítólagos bubópestisjárvány. A hatóságok vesztegzárral próbálják elejét venni a nagyobb bajnak, de a kényszerű bezártságtól egy kicsit mindenki megbolondul. A Grand Hotel vendégeiről kiderül, hogy szinte mindenki szélhámos, és kipattan egy zsarolási ügy a banánoxid nevű vegyi anyag képletéért. Félreértések, intrika, viták, kibékülések és az igaz szerelem Rejtő Jenő páratlanul szellemes megfogalmazásában.

Részlet a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásból. Fotó: A-TEAM/Nyári A. Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

A Vesztegzár a Grand Hotelben című regény színpadi változatát október 2-án mutatta be a Békéscsabai Jókai Színház. Rejtő Jenő művéből Hamvai Kornél írta a szövegkönyvet, a zenét Darvas Benedek szerezte, a dalszövegeket pedig Varró Daniel írta.

Részlet a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásból. Fotó: A-TEAM/Ignácz B. Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

Az előadás rendezője Szente Vajk, aki igazán otthon van Békéscsabán. A Madách Színház sokoldalú színművésze ugyanis a békési megyeszékhelyen töltötte a gyerekkorát, sőt a helyi Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett. A Vesztegzár a Grand Hotelben című előadás kedvéért gyakorlatilag hazautazott.

Szente Vajk. Forrás: Facebook/Szente Vajk hivatalos oldala

Rejtő Jenő könnyed, játékos, szellemes stílusát és fanyar humorral átszőtt bölcsességeit élvezet olvasni, de nem egyszerű hitelesen visszaadni a színpadon – mesélte Szente Vajk rendező a nyári olvasópróbák alatt:

A zenés vígjátékban Mészáros Mihály, Nagy Erika, Vadász Gábor, Gubik Petra, Köböl Lilla, Tomanek Gábor, Szorcsik Viktória, Tege Antal, Katkó Ferenc, Presits Tamás, Komáromi Anett, Gulyás Attila, Csomós Lajos, Nagy Róbert, Szabó Lajos és Szabó Zoltán játszik.

Ilyen volt – ilyen lett. Részlet a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásból és a próbából. Fotó: A-TEAM/Nyári A. Forrás: Facebook/Szente Vajk hivatalos oldala

A békéscsabai előadás díszleteit Mira János, a jelmezeket Papp Janó, a világítást Madár tervezte. A koreográfus Kerekes Judit, a zenei vezető Gulyás Levente.

Részlet a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásból. Fotó: A-TEAM/Nyári A. Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba

A Vesztegzár a Grand Hotelben című előadást legközelebb november 24. és 28. között, azaz a jövő héten, majd december 2. és 5. között nézhetitek meg a Békéscsabai Jókai Színházban.

Az előadásról bővebben itt, a Békéscsabai Jókai Színház további produkcióiról pedig itt is találtok információkat. A színész-rendező egyéb színházi és tévés munkáiról Szente Vajk hivatalos rajongói oldalán olvashattok.

Nyitókép: részlet a Vesztegzár a Grand Hotelben című előadásból. Fotó: A-TEAM/Nyári A. Forrás: Jókai Színház, Békéscsaba