Nincs engedélyezve a javascript.
Van egy írónő...
Van egy írónő...
2015. március 26.
Szóval, van egy írónő, aki látszólag a könnyű irodalomban érdekelt. Szinglik, családi kalamajkák, érzemi bonyoldalmak – sokan nyilván ennyivel el is intéznék. Jojo Moyes esetében azonban jóval többről van szó. Nem kevés, amit vállal: alapvető emberi helyzetekről szórakoztató történetekben beszél úgy, hogy a háttérben ott van társadalmunk egy-egy fontos problémája. Jojo Moyes négy könyve egy sorozatban, a Cartaphilusnál.
Név: Jojo Moyes
Születési idő: 1969
Nemzetiség: brit

Tanulmányok:
Royal Holloway and Bedford New College, London
Posztgraduális újságíró kurzus, City University

Korábbi munkák:
minitaxis diszpécserszolgálat
Braille-bankszámlakivonatok készítése vakok számára
újságíró, South China Morning Post, Hongkong
hírszerkesztő, tudósító, riporter, The Independent

Díjak:
Az Év Romantikus Regénye díj (két alkalommal)

Honlap:
www. jojomoyes.com

Családi élet: Férje, Charles Arthur, újságíró. Három gyermekükkel egy angliai farmon élnek.

A Carthaphilus Könyvkiadónál megjelent kötetei:
Az utolsó szerelmes levél (2012),
Mielőtt megismertelek (2012),
Akit elhagytál (2013),
Páros, páratlan (2014)

Szinglikre hangolva
Cartaphilus Könyvkiadó
Megnézem

Szinglikre hangolva

Az utolsó szerelmes levél című regényt közel harminc nyelvre fordították le, és elnyerte Az év romantikus könyve-díjat. A kötet levelein keresztül elénk áll a XXI. század szinglilétének minden kínos kérdése. Ellie, az újságíróként dolgozó főhősnő szerkesztősége archívumában rábukkan egy 1960-as években írt levélre. A sorokból izgalmas történet bontakozik ki: egy férfi arra kéri kedvesét, Jennifert, hogy hagyja ott a férjét, és utazzon el vele. Ellie a hajdani szerelmespár kapcsolatát felfejtve, sorsukból szeretne erőt meríteni saját életéhez, hiszen ő maga egy nős, családos férfiba szerelmes. Ebben a mesés, reményteljes könyvben Moyes nem fukarkodik a szerelmi bölcsességekkel: „Ma este hazafelé menet belefutottam egy utcai balhéba. Egy kocsma előtt két férfi dulakodott, többen részegen buzdították őket. (...) És én mindeközben csak egyetlen dologra tudtam gondolni: arra, hogyan ível felfelé a szád sarka, amikor elmosolyodsz. És az a hihetetlen érzésem támadt, hogy abban a pillanatban te is éppen rám gondolsz. […]De ennek az őrült életképnek a kellős közepén hirtelen rájöttem, hogy ha van valakid, aki megért, aki vágyik rád, aki önmagad javított kiadását látja benned - ez a legcsodálatosabb ajándék.”

Átlépni a korlátainkon
Cartaphilus Könyvkiadó
Megnézem

Átlépni a korlátainkon

A húszas évei közepén járó Lou életének nagy és felkavaró találkozásáról szól a szerző Mielőtt megismertelek című regénye. A kávézó, ahol a főszereplő dolgozott, bezár, ezért Lou-nak új megélhetési forrás után kell néznie. Váratlanul egy harmincöt éves fiatalember, Will Traynor gondozója lesz, aki motorbalesete után teljesen lebénult, kerekesszékkel közlekedik, és depressziós. Will utál mindent, hiszen korábban menő élete volt, remek munkája, utazgatott, szórakozott. A két, egymással teljesen ellentétes felfogású ember találkozása nagy dolgokat indít el mindkettőjük személyiségében. Mindemellett a könyv olyan társadalmi kérdéseket is feszeget, mint az eutanázia, a lecsúszó angol középosztály, az egyedülálló szülők helyzete és a fiatalok kilátástalansága.

Rosszat a jó érdekében?
Cartaphilus Könyvkiadó
Megnézem

Rosszat a jó érdekében?

Jojo Moyes úgy nyilatkozott Akit elhagytál című regényéről, hogy azért fordult a figyelme a német megszállás alatti Franciaország felé, mert az első világháború nem kimondottan gyakori témája az irodalomnak. Az emberi kapcsolatokban rejlő feszültség érdekelte, valamint a jó szándékból elkövetett rossz. Két nő két történetét mutatja be a kötet: egyiküknek a háború, másikuknak a halál ragadta el a szerelmét. A két életút párbeszédre is lép egymással, hiszen egy portré köti össze őket, mely Sophie-t ábrázolja. A műalkotást Édouard Lefévre, Sophie festő férje készítette, s valójában a szerelem megszületésének pillanatát ábrázolja. Az arckép csaknem egy évszázaddal később tűnik fel egy híres építész házában, aki feleségének ajándékozza. Liv, az asszony azonban hamar özvegyen marad. Új kedvese, Paul – aki a háborúban hatóságilag lefoglalt tárgyakkal foglalkozik – e milliókat érő kép után nyomoz. Az alkotás tehát tudtukon kívül hatást gyakorol a szereplők életére, összeköti vagy elszakítja őket. A könyv egyszerre lélegzetelállító szerelmi történet, háborús történelmi regény és bírósági krimi.

Cukor nélkül
Cartaphilus Könyvkiadó
Megnézem

Cukor nélkül

Moyes romantikus írásai azért igazán érdekesek, mert mellőzik az erre a regénytípusra jellemző szirupos elbeszélésmódot, és ezzel új minőséget mutatnak fel. A Páros, páratlan olyan családot állít a középpontba, amely mindenhonnan kilóg. A harmincas évei elején járó Jess nappal takarít, este pultozik egy vendéglátóhelyen, emellett egyedül neveli kislányát, a matekzseni Tanzie-t és a férje korábbi kapcsolatából származó fiát, az emós Nickyt. A család tagja még Norman, a hatalmas, jólelkű kutya. A srác a könyv elején még zárkózott, délig alszik, blogol, füves cigit szív, és a szomszéd fiúk pszichoterrorjának állandó célpontja. Tanzie tehetségéhez viszont méregdrága magániskola kellene. Ám honnan lesz rá pénz? Reményteli lehetőségként felmerül egy Skóciában rendezett matekverseny pénzdíja. Oda azonban el is kell jutni. Egy tragaccsal, biztosítás és vezetési rutin nélkül. Ekkor kezdődnek a bonyodalmak. Színre lép a törvénnyel összeütközésbe került Ed, akinek pénze meg ideje is van jócskán, és valami bontakozni kezd Jess és közte. Mi pedig hol sírunk, hol nevetünk, és miközben azon gondolkodunk, miért bélyegzi meg a társadalom azokat, akik egyszerűen csak mások, örülünk, hogy ez a csapat sehogy sem illik a képbe.


Olvasók Jojo Moyes könyveiről

„100 csillagot még ide!! Jaj nekem, elfogytak a szavak… talán el sem tudom mondani, hogy mennyire imádtam ennek a könyvnek minden egyes lapját, sorát, betűjét… olyan volt, mintha filmvásznon látnám magam előtt a jeleneteket…”
(Akit elhagytál, Forrás: moly.hu)

„Moyest eddig sem kellett reklámozni nekem, mint a kiéhezett vadkacsa, úgy repültem rá mindegyik könyvére. Ez a mostani viszont még annál is jobban tetszett, mint az eddigiek. […] Tetszik, hogy minden nagyon realisztikus, ezáltal teljességgel hihető is. Nincsenek kicsinosítva a jellemek, sem a helyzetek, mindent a maga rideg valójában láttat Moyes. […] A borító pedig? Jaj, gyönyörű! És úgy sétálgatnék én is ott a tengerparton olyan vékonyan, mezítláb, tuti boldogan.”
(Páros, páratlan, Forrás: http://erika-sorolvaso.blogspot.hu/)

„Ez egy csodálatos történet. Teljesen a hatása alá kerültem, és csak egy gondolat kattog az agyamban. Az, hogy: ezek után mit olvassak?
(Mielőtt megismertelek, Forrás: moly.hu)

Összeállította: Varga Bernadett